Jak wybrać tani kosmetyk?
16 stycznia 2020Kupowanie kosmetyków po zawyżonej cenie nie jest powodem do radości. Nikt nie lubi przecież przepłacać. Aby uniknąć tych przykrych sytuacji, przeczesujemy rynek w poszukiwaniu najlepszych...
Zdrowe odżywianie ma niewątpliwie sporo zalet - pozwala nam zachować dobrą kondycję i zawalczyć o szczuplejszą sylwetkę. Pod koniec miesiąca będziemy mogli również zauważyć korzystniejsze saldo konta. Oczywiście priorytetem jest dla nas zmiana nawyków żywieniowych i ograniczenie spożycia produktów przetworzonych oraz cukru.
Zdrowe decyzje zakupowe
Robiąc zakupy, przejmujesz odpowiedzialność za korzystne nawyki żywieniowe całej swojej rodziny. Naucz się wybierać produkty bogate w pożyteczne substancje odżywcze, a nie tylko atrakcyjne wizualnie, smaczne oraz pełne "pustych" kalorii. Przeczytaj nasz poradnik i skorzystaj z cennych podpowiedzi - w ten sposób podczas zakupach wybierzesz możliwie najzdrowszą żywność, która doda Tobie i Twojej rodzinie pozytywnej energii do działania. Zapraszamy do lektury - sprawdź, co warto wybrać, by poczuć się zdrowiej.Produkty zbożowe - które są najzdrowsze?Wybieraj pieczywo oraz zboża, które zostały jak najmnoej rozdrobnione i przetworzone. Idealny jest chleb czystoziarnisty oraz pełnoziarnisty. Warto sięgać po chrupkie pieczywo żytnie, a także wafle z dzikiego ryżu (koniecznie sprawdzaj zawartość soli w produkcie, warto by chleb zawierał jej jak najmniej). Polecamy także chleb z ciemniej mąki, jednak zwracaj uwagę na to, by nie był on sztucznie barwiony cukrem lub karmelem.
Jak przygotować zdrowe i pełnowartościowe śniadanie?
Sięgaj po płatki owsiane, jęczmienne lub kukurydziane. Im krótszy skład produktu, tym lepiej - wybieraj płatki śniadaniowe bez dodatku cukru, czekolady czy polepszaczy. Dobrym wyborem są różnego rodzaju otręby - polecamy owsiane, gryczane oraz pszenne. Jeśli jesteś miłośnikiem musli lub granoli, najlepiej zrobić je samemu - sklepowe zawierają za dużo cukru. Planując zdrowe menu możesz także zakupić dziki ryż - czerwony, czarny lub brązowy (białego lepiej na dłuższą metę unikać). Jeśli makaron, to najlepiej żytni lub razowy, ewentualnie z brązowego ryżu. Do najzdrowszych kasz należy jaglana, gryczana oraz jęczmienna.
Zbożowe produkty, których lepiej unikać
Zakazana lista zawiera pieczywo pszenne, szczególnie takie z drobno przemielonej mąki. Nie warto także ulegać pokusom kupna płatków śniadaniowych w cukrowej, cynamonowej lub czekoladowej polewie. Jeśli chodzi o wyroby, które można bez uszczerbku na zdrowiu spożyć od czasu do czasu, są to bułki z ziarnami, makaron pełnoziarnisty, biały ryż basmati (jedna z odmian polecanych do modnych ostatnio dań kuchni Dalekiego Wschodu)
Lista zdrowych przebojów z warzywniaka
Które z roślin są najzdrowsze? Dlaczego spożywamy za mało warzyw zielonych? Postaramy się przybliżyć odpowiedzi na te pytania. Warzywa liściaste, które zawierają najwiecej błonnika, witaminy C oraz witamin z grupy B, można przemycić w formie różnorodnych sałatek - Internet jest pełen inspirujących fit przepisów. Wybieraj świeży szpinak, sięgaj po różne odmiany sałat - odkryj rukolę, rozponke i sałatę lodową (poczciwa sałata głowiasta też jest OK). Innymi polecanymi warzywami nw formie zielonych liści są cykoria oraz boćwina - z nich można przygotować również lekkie zupy, idealne na zdrowy lunch lub kolację.
Zdrowe odżywianie jest drogie? To mit
Ceny warzyw korzennych są zwykle dość niskie przez cały rok, widać to szczególnie zimą lub na tzw przednówku, czyli wczesną wiosną. Zajrzyj na blogi kulinarne i odczaruj marchew, pietruszkę, buraki i seler. Są one nie tylko tanie i zdrowe, ale również bardzo smaczne. Do niedrogich nalezą też warzywa z grupy kapustnych - to nie tylko różne odmiany kapust, ale również brokuły, kalafior, kalarepka oraz brukselka. Być może niektórzy dietetycy radziliby zachować ostrożność odnośnie warzyw psiankowatych, ale osoby z dobrymi wynikami badań krwi mogą jeść paprykę i pomidory oraz młodziutkie ziemniaki bez większych ograniczeń - w końcu skutecznie dostarczają nam one witaminy C, beta-karotenu oraz potasu.Cebula nie bez powodu jest symbolem taniości, a nawet obciachu. Nie powinniśmy jednak nią gardzić - w sezonie przeziębieniowym pomaga nam wzmocnić odporność. Jeszcze zdrowsze są pory oraz szczypiorek - wzbogacą one smak surówek i sałatek oraz past kanapkowych.
Kiszonki - zdrowy i tani sposób na odporność
Polecamy kiszona kapustę i ogórki. Obydwa z warzyw możemy z łatwością kupić w tej postaci. Często dostępne są też kiszone buraczki. Możemy także ukisić je w domu, o ile mamy warunki. Niekłopotliwa w przygotowaniu jest również np. marchew.Jakich warzyw powinniśmy natomiast unikać? Trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi - z pewnością lepiej wybrać same warzywa niż przetworzone produkty warzywne - dotyczy to np sałatek z dodatkiem sosów i majonezu oraz mrożonych dań gotowych.