Jaki wózek wybrać?
16 stycznia 2020Urodzenie się w rodzinie dziecka to wydarzenie dla wszystkich. Dlatego nie powinno być zaskoczenia, że przygotowujemy się do tego z wyprzedzeniem. Mamy chcą brać pod uwagę wszystkie...
Szacuje się, że sklepy odpowiadają za około 5 procent wszystkich sytuacji, w których marnuje się jedzenie. To czasami jednak słyszymy, że ten procent jest większy. Jak to możliwe? Jedzenie i jego marnowanie to problem, który dotyczy całego świata. Tym bardziej alarmujące będzie to, że sklepy również marnują jedzenie. Prowadzone badania wykazały, że to jak produkty są sprzedawane w marketach będzie wpływać na nasze zachowania a one okazują się naganne z ekologicznego punktu widzenia. Zapytano różne osoby na to jakie trzy zmiany w sprzedaży żywności mogłyby nastąpić, gdyby chodziło o zmianę polityki w zakresie marnowania żywności. Większość osób zwróciła uwagę na to, że korzystne okazałoby się sprzedawanie produktów luzem a nie w opakowaniach zbiorczych. Zwracano także uwagę na to, że powinna być większa dostępność małych opakowań oraz takich, które bez większych trudności dałoby się dzielić na mniejsze porcje. Kiedy jeść produkty spożywcze?W badaniach zwrócono uwagę na to, że wiele osób nie rozumie do końca sformułowań przydatność do spożycia czy najlepiej spożyć przed. Tym samym nie do końca wiemy czy jedzenie nadaje się jeszcze do spożycia czy może już nie. Zerwijmy z wielopakami. Konsumenci coraz częściej chcą unikać wielopaków i zwracają uwagę na to, że kupowanie luzem sprzedawanych w ten sposób produktów mogłoby być bardziej atrakcyjnym rozwiązaniem. Dziś wiele sklepów daje wybór klientom i pojawiają się opcje kupowania luzem. Promocje zachęcające do marnowania jedzenia. Kupowanie w promocji jest przyjemne, jednak nie zawsze będzie to mądre. Praktycznie każdy sklep proponuje nam promocje, w których jeśli kupimy kilka rzeczy to będą oferowane taniej. A takich właśnie promocji powinniśmy unikać i w ogóle nie powinny się pojawiać.